Az orosz művész felgyújtotta a francia jegybank épületét Párizsban, hogy a “rabszolgaság” új formái ellen tiltakozzon

Az orosz művész felgyújtotta a francia jegybank épületét Párizsban, hogy a “rabszolgaság” új formái ellen tiltakozzon

Hétfőn hajnalban, 4 óra 15 táján vették őrizetbe a rendőrök Pjotr Pavlenszkij orosz performanszművészt és feleségét Párizsban, miután a férfi benzinnel permetezte be és felgyújtotta a francia jegybank (Banque de France) fióképületének bejáratát övező ablakokat. Pavlenszkij májusban kapott politikai menedékjogot Franciaországban, korábban látványos, nem egyszer testcsonkítással járó, politikai metaforaként értelmezhető akcióival vált híressé, és decemberben hagyta el családjával Oroszországot, ahol szexuális erőszakkal vádolják.  

pjotr.jpg

KMérce 2017. 10. 19. Tovább →
Végre vezethetnek a szaúdi nők – de az elnyomásuknak még nagyon nincs vége

Végre vezethetnek a szaúdi nők – de az elnyomásuknak még nagyon nincs vége

A szaúdi társadalom szokásai és politikai, illetve vallási vezetése hosszú évtizedeken keresztül jelentősen korlátozta a nők jogait. Az ország a Világgazdasági Fórum által kiadott 2016-os nemek közti egyenlőséget felmérő Global Gender Gap (GGG) jelentése alapján a 141-ik helyen áll a listán szereplő 144 ország között. A szaúdi állam berendezkedése a saría, azaz az iszlám jog szigorú, konzervatív értelmezésére épül. Az iszlám ezen ultrakonzervatív szunnita irányzatát, a vahhábizmust az 1932-ben alapított állam első uralkodója emelte állami vallássá és ideológiává. Az eszerint szerveződő társadalom és kultúra számos módon fosztja meg a nőket az őket megillető emberi jogaiktól, és másodrangú állampolgárként uralkodik felettük. Ennek csupán az egyik megnyilvánulása volt az, hogy a szaúdi nők nem vezethettek autót, illetve nem szerezhettek jogosítványt.

women-drive.jpg

Liberálisozva, röhögcsélve gúnyolták ki az Index KFC-ben megvert újságíróját Mészáros Lőrinc tévéjében

Liberálisozva, röhögcsélve gúnyolták ki az Index KFC-ben megvert újságíróját Mészáros Lőrinc tévéjében

A Mészáros Lőrinc tévéjében, a jobboldali Echo Tv Sajtóklub című műsorában sikerült a KFC-ben megvert indexes újságíró megjelenésén és megverésén röhögcsélni. Mindezt egy olyan 5 perces etűdben, ahol Halász Júlia, a 444 újságírójának a Fidesz fórumáról történt “kivezetésétől” jutnak el addig az agymenésig, hogy Szabó Zoltán, akit azért vert meg a KFC biztonsági őre, mert próbálta fogyasztói jogait érvényesíteni, biztos fasisztákra vadászott.

sajtoklub.jpg

Huth Gergely, a korábban a Fidesz-frakció, az V. kerület, a magyar kormány és számos más állami felület által finanszírozott Pesti Srácok főszerkesztője olvasta fel a hírt az Echo Tv Sajtóklub című műsorában, hogy megszüntették a nyomozást Halász Júlia, a 444 újságírójának ügyében. Őt a Fidesz 11. kerületi lakossági fórumáról tessékelték ki alig fél éve, az újságíró állítása szerint erőszakot alkalmazva. Huth azzal indítja a felvezetést, hogy ez is a fake news-ok világa, hiszen kiderült, Halász hazudott.

Az ember várhatna némi szolidaritást a stúdióban lévő sajtómunkásoktól, hogy talán megemlítik azt, hogy a nyomozásban több furcsaság is van. A rendőrség például nem vizsgálta, hogy ha Halász önként hagyta volna el a fórumot, miért maradt bent a felszerelése. Hogy hogyan került Halász telefonja a fideszes önkormányzati képviselőhöz, és az nem is világos, hogy a rendőrség megvizsgálta-e egyáltalán a kamerafelvételeket.

De persze ez még kismiska ahhoz képest, ahova három csavaron, egy simicskázás, egy alföldi róbertezés és egy CEU-zás után jutnak el.

Mert ha ezekben az emberekben, Bencsikben, Lovasban, Szentesi Zöld Lázárban egy csepp emberség nincsen, hogyan várjunk el kollegalitást?

Ugyanis majd két percen keresztül röhögcsélnek az Index megvert újságíróján, Szabó Zoltánon. A vicc szerintük az, hogy Szabó – aki ittas állapotban kérte a panaszkönyvet a Király utcai KFC-ben, majd kidobták, és a biztonsági őr többször megütötte – biztos fasisztákat ment keresni a KFC-be.

Haha.

Ha valaki megnézi a műsort, teljesen egyértelműen kiderül belőle, hogy a 4 embert nem is érdekli, mi történt Szabóval, a részleteit nem is ismerik az esetnek, de jót röhögnek rajta, hisz megverték az “ellenséget”.

“Az Index újságírója vélhetően leleplezett egy nemzetközi fasiszta hálózatot, a KFC-t” – kezdi Bencsik András, és rögtön őrült kontextusba is rakja a hírt.

Verekedésbe bonyolódott saját állítása szerint – mondja Bencsik, miközben létezik egy videó arról (tehát “nem saját állítása”, hanem a felvételek szerint), hogy nem “verekedés” volt, hanem Szabót ütötték.

Élünk a gyanúperrel, hogy egy hajnali időpontban történhetett az eset – mondja Huth, aki ha elolvasott volna egy cikket is, tudná, hogy vasárnap este 10 körül történt mindez.

merce.hu

Akinek a megjelenése is irritáló, a többi részletet pedig nem ismerjük” – teszi hozzá Huth, Szabó külsejéről, mintha érdekes lenne, hogy néz ki az ember, akit teljesen indokolatlanul és abszurd módon megvertek. Egy további “részlet”, ami szintén szerepelt tegnap a nagy hírportálokon, hogy a saját kamerái felvételeit is megvizsgáló KFC el is ismerte Szabó igazát.

Én nem tudom, mi történik a liberálisokkal éjfél és 5 között, a magyar ember alszik ilyenkor, vagy ha már rendesen elmegy valahova, úriemberként viselkedik, de én nem tudom, bevadulnak ilyen fél 3, fél 4 körül?” – kérdezi Szentesi Zöld Lázár, mellesleg kétségbe vonva Szabó Zoltán magyarságát.

Én már látom lelki szemeim előtt, hogy az Index újságírója bemegy valami cipőboltba, és ott valami rettenetes diplomáciai konfliktusba keveredik az eladókkal, ezzel is bebizonyítva a barna esőt” – dobja be a védekező fasiszta kártyát Bencsik András még egyszer, mintha bárki is támadná őt, miközben az ügy kapcsán senki se fasisztázott.

Tehát ennyire telt a Sajtóklub úgynevezett újságíróinak: az ügynek utána se nézve, egy embertársuk, kollégájuk megverése kapcsán sikerült a külleméről kijelentéseket tenni, kétségbe vonni magyarságát, meghamisítani az ügy részleteit, ironikus ideológiai értelmezést adni a sztorinak, és közben  eljelentékteleníteni azt, ami vele történt, majdés kiröhögni.

És akkor fosszuk is meg ezeket az urakat a kolléga jelzőtől. Mert lehet-e újságírónak nevezni azokat, akik egy ügy ismerete nélkül nyilvánítanak negatív véleményt egy megvert emberről, rögtön behúzva a saját politikai oldaluk védelmét, egy olyan ügyben, aminek köze sincs a pártpolitikához?

Hát nem. És lehet sok mindent gondolni Szabó Zoltán esetéről. De egy dolgot nem lehet még csak sugallni sem, hogy megérdemelte, hogy helyes megverni egy embert egy vitában. Hogy az erőszak elfogadható.

Ez a cikk a ti támogatásotokból készült el.

A Mérce cikkeit ingyen olvashatjátok, de nem ingyen készülnek, hanem a ti támogatásotokból és a mi munkánkból! A Mércét nem támogatják pártok, oligarchák, hanem 100%-ban az olvasók hozzájárulásából működik, ez biztosítja a függetlenségünket, és pont ezért csak akkor maradhatunk fenn, ha te is beszállsz!

Kattints és támogasd a Mércét rendszeres havi 2000, 5000 vagy 10 000 forinttal, hogy tovább működhessen és még jobb lehessen!

Támogass minket egyszerűen bankkártyával:

Támogatom!

Más támogatási lehetőségekért és több infóért kattints ide.

JámborAndrás 2017. 10. 18. Tovább →
A felrobbantott máltai újságírónő fia: “Háborúban állunk az állam és a szervezett bűnözés ellen, melyek megkülönböztethetetlenné váltak.”

A felrobbantott máltai újságírónő fia: “Háborúban állunk az állam és a szervezett bűnözés ellen, melyek megkülönböztethetetlenné váltak.”

Hétfőn egy kocsiban robbantották fel a nemzetközi korrupciós botrányokat feltáró máltai újságírónőt, Daphne Caruana Galiziát. A máltai újságírónő volt az, aki nyilvánosságra hozta, hogy Joseph Muscat máltai miniszterelnök kenőpénzt kapott azerbajdzsáni vezetőktől. Ezután a korrupciós botrányba keveredett kormányzatnak előrehozott választásokat kellett kiírnia. A választások után Muscat miniszterelnök maradt. Galizia felrobbantásának ügyében felmerül a rendőrség felelőssége is, hogy valóban mindent megtettek-e az újságírónő biztonságáért, ugyanis meg nem erősített információk szerint két héttel ezelőtt védelmet kért a rendőrségtől, mert fenyegetéseket kapott.

galiziatribute.jpg

Csúnyán befürödtek Orbán sorosozós haverjai a macedón önkormányzati választásokon

Csúnyán befürödtek Orbán sorosozós haverjai a macedón önkormányzati választásokon

Hiába kampányolt neki még Orbán Viktor is, a macedón jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) súlyos vereséget szenvedett a tegnapi önkormányzati választások első fordulóján. Macedónia 81 önkormányzati egységéből a szociáldemokraták 49-ben szerezték meg a legtöbb szavazatot, miközben a Nikola Gruevszki által vezetett jobboldal csupán 10-ben. Óriási változás ez a négy évvel ezelőtti eredményekhez képest, amikor Gruevszkiék még 56 helyhatóságban nyertek.

20170928jansa-janez-gruevszki-nikola-orban5.jpg

A választási térkép, ami a Trianonban rajzolt térképeknél is jobban kiszúrt a magyarokkal

A választási térkép, ami a Trianonban rajzolt térképeknél is jobban kiszúrt a magyarokkal

Magyarországon talán nem kell magyarázni, hogy egy térkép megrajzolása is lehet igazságtalan, elég csak annyit mondani: Trianon. Pedig nem ez az egyetlen alkalom, amikor a térképek kiszúrtak a magyar néppel, vannak ennél sokkal frissebb és a hétköznapi életünkre sokkal komolyabb befolyással rendelkező térképek is, amelyek jócskán megnehezítik az életünket. Ezek a választási térképek.

kepernyokep_2017-10-11_14-03-59.png

Kormányra kerülhet-e újra Ausztriában a szélsőjobb? Percről percre az osztrák választásról!

Kormányra kerülhet-e újra Ausztriában a szélsőjobb? Percről percre az osztrák választásról!

A választás legnagyobb kérdése, hogy mennyire tud megerősödni a szélsőjobboldali FPÖ, amely a '99-es választás után most ismét 20% fölé tornászta magát. A párt ma újra megszerezheti a második helyet is, és ezzel esély van arra, hogy vége szakadjon a 8 éve kormányzó néppárti-szocdem nagykoalíciónak. Kövesd a Mérce egész este tartó közvetítését!

umfrage-prophezeit-kurz-erdrutschsieg-35-prozent-fuer-oevp-chef-story-579214_1164x658px_fcae4a7e7a64021a288cbdd0e0b3437a_kurzkernstrache_parlament_jpg_1557274_1164.jpg

A szélsőjobb egyszer már csúnyán megbukott Ausztriában, kérdés, hogy kapnak-e újabb esélyt?

A szélsőjobb egyszer már csúnyán megbukott Ausztriában, kérdés, hogy kapnak-e újabb esélyt?

Ma választásokat tartanak Ausztriában. A verseny kiélezett: a centrumpártok mellett a szélsőjobboldali FPÖ esélyes arra, hogy a következő kormány meghatározó szereplője legyen. A kormányzó nagykoalíció pártjai, a Néppárt és a szociáldemokraták a legutóbbi közvéleménykutatások szerint 32-36%, illetve 22-27%-on állnak, az FPÖ 25-27%-ával erősödő tendenciát mutat. Orbán nagy tisztelője, a neonáci múlttal rendelkező Heinz-Christian Strache pártjával egyik nagy párt sem zárta ki a koalíciót. A szélsőjobboldali FPÖ volt már kormányon Ausztriában, ahogy akkor is, ma is az „az utca emberének” pártjának képében tetszeleg. A kereszténydemokrata ÖVP-vel 1999 és 2005 között koalícióban irányították az országot, alább megnézzük, hogy vajon kormányon valóban az „utca emberét” képviselte-e a párt?

heinz-christian-strache.jpg