Így lehet Botkából Orbán kihívója

Így lehet Botkából Orbán kihívója

Bő egy évvel a 2018-as választások előtt a Jobbikon kívüli ellenzék teljesen töredezett, a térfélen 6-7 kisebb vagy nagyobb párt is verseng, miközben újabbak jelentik be igényüket az ellenzéki szerepre (ld. például a Momentum Mozgalmat, melyről majd máskor írunk, addig is szurkoljunk nekik, hogy összejön az olimpia-népszavazás kiírásához szükséges aláírások összegyűjtése). Arról is hallani, hogy még újabb és újabb pártok alakulhatnak, szóval ’18 tavaszára akár tízre is felmehet a liberális és baloldali pályán különböző stratégiákkal mozgó pártok száma.

d_kzg20140315006.jpg

A jövőjük múlik rajta: egy tollvonással javíthatna az oktatás helyzetén a minisztérium

A jövőjük múlik rajta: egy tollvonással javíthatna az oktatás helyzetén a minisztérium

Százezrek bevonásával végez jelenleg is emberkísérletet a magyar kormány: az oktatási rendszer szétverése szisztematikusan zajlik, ráadásul úgy, hogy a menet közben is állandóan változó szabályok miatt a végeredmény a kétségesnél is kétségbeejtőbb. A szakképzésben tanulók számára alig néhány hónapon belül eldőlhet ez a játszma: a jövőjüket teszik épp kockára.

erettsegi.jpg

Kik finanszírozzák az olimpiai aláírásgyűjtést?

Kik finanszírozzák az olimpiai aláírásgyűjtést?

Még a Hallgatói Hálózat felbukkanása idején mondta egy mérsékelt konzervatív, nem Fidesz-csatlós újságíró a mozgalomról: „Olyan nincs, hogy nem áll mögöttük senki, az azért nem úgy megy, hogy egyik nap eszembe jut, hogy tüntetéseket szervezek, és aztán meg is csinálom.” Ez az összeesküvés-elmélet most a Momentum Mozgalom olimpiai aláírásgyűjtésénél is jól látszik. Mégis micsoda dolog, hogy fiatalok összejönnek, aztán csinálnak egy olimpiaellenes kampányt?

20170119_nbb0338_896_504_1484901944.JPG

Aláírásgyűjtés a Nyugati téren Forrás: mno.hu

Az Echo Tv szerint egyenesen Spanyolországból irányítják a Momentum Mozgalmat. De röpködtek itt bőven a rejtélyes háttérhatalomról szóló elméletek is az elmúlt napokban.

Pedig ha megnézzük miből áll össze a Momentum Mozgalom olimpiai aláírásgyűjtő kampánya, arra juthatunk, ennyit nem hogy a háttérhatalom, hanem egy erősebb budai szülői munkaközösség is összerak.

Bérelnek egy pincét a hetedik kerületben. Ennek a bérleti díja olyan havi 100 ezer forint lehet, van egy főállású alkalmazottjuk: ez körülbelül 320 ezer forintba kerül havonta. Az indulás környékén olyan 200 ezer forintot hirdethettek el a Facebookon. Van még 25 kitelepülő pultjuk: ez 250 ezer forint környékén van. Két nagy sajtófal: darabja 30 ezer forint. Ennyi volt látható eddig a pénzköltésből.

Diákmunkások nincsenek a pultok mögött, nincsenek szórólapok, óriásplakátok, direkt marketing kitelefonálás, tv-reklám, fizetett újsághirdetés. Azért 30 ezer forintnyi telefonszámlát fel lehet írni, de ugye elég sok előfizetésben van már korlátlan telefonálási lehetőség. A grafikai tervezés a honlap, és a többi pedig nem olyan minőség, amit ne lehetne összerakni lelkesedésből, minimális szaktudással. Ez így február végéig épp, hogy átlépi az egymillió forintot.

Egymillió forint 150 taggal két hónap alatt nem egy elképzelhetetlen összeg. Főleg, hogy az első pár napban közel 10 millió forintot gyűjtöttek kisebb adományokból. Ehhez kellene a háttérhatalom?

Ha háttérhatalom állna mögöttük, akkor nem 20 ezres hanem 100-200 ezres Facebook-oldaluk lenne. Nem 25 kitelepüléssel lennének jelen, hanem mondjuk 100-zal, mögöttük diákmunkásokkal. Pörögne a népszavazás hirdetése, mint az olimpiai kampányé, az Indexen, az RTL Klubon. És minden háztartásba érkezett volna Budapesten direkt levél a népszavazás hírével.

Ennek az egész „Kik támogatják őket?”-diskurzusnak az a lényege, hogy a regnáló elit elhitesse, mindenki, aki politizálni akar, olyan mocskosak, mint ők. Hogy elijessze az embereket a politizálástól. Hogy azt mondja, nagy támogatók, milliárdok nélkül ebbe nem is lehet belevágni. Pedig egyetlen mozgalom, tüntetés, vagy új párt se milliárdosok támogatásával robbant be a közéletbe az elmúlt 7-8 évben. De mindegyik mögé odaláttatott valakit a propaganda.

Az igazság persze az, hogy az se gond, ha egy nagyvállalkozó pénzt tol egy politikai projektbe. A probléma pont az, hogy a magyar nagyvállalkozók ezt nem teszik meg, mert félnek a Fidesz haragjától. Ez a háttérhatalmazás is erre is megy ki: ha valaki beállna a Momentum mögé, már most tudhatja, mit kap az arcába.

Ettől függetlenül lehet, hogy már most is vannak, akik támogatnák a Momentumot nagy pénzekkel. Ezzel addig a pontig nincs is baj, ameddig ezek a nagy pénzek nem csorognak vissza, nem lesznek belőlük korrupciós szerződések, a gazdaság és a politika összefonódása.

De hát 2017-ben, a Fidesz jelenlegi kormányzása mellett, pár huszonéves srác projektjébe ki rakna bele azért pénzt, hogy majd egyszer visszakapjon valamilyen korrupciós szerződéssel? Mennyi az esélye, hogy valaki ilyen kockázatos és hosszú távú befektetésbe kezd? Hogy azért ad pénzt egy olimpia elleni kampányra, hátha majd visszaadnak belőle a frissen párttá alakult, 0 százalékos ismertségű, és támogatottságú srácok, ha megnyerik a választásokat?

És igen, tök jó lenne, ha a Momentum nyilvánossá tenné, ha valóban jön egy nagyvállalkozó, aki támogatja őket. De addig sem szabad bedőlni a propagandának, hogy a politika csak és kizárólag olyan mocskos lehet, mint a Fidesz. A politika lehet őszinte, hazafias és ténylegesen jobbító szándékú.

Ameddig mi tartunk el egy pártot, egy újságot, vagy egy mozgalmat, addig mi is kérjük számon őket, így az lesz az érdekük, hogy minket képviseljenek. Legyintés helyett, hogy “áh, úgyis mindenki korrupt”, inkább támogassunk politikai projekteket!

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Váradi Balázs: A jó szociálpolitika lehetséges irányai a jövő demokratikus Magyarországán

Váradi Balázs: A jó szociálpolitika lehetséges irányai a jövő demokratikus Magyarországán

Milyen irányban érdemes a jó szociálpolitikát alakítani a szegénység visszaszorítása érdekében a jövő demokratikus Magyarországán? A szerkesztőktől kapott nagyívű kérdésre itt csak vázlatos, részleteiben alátámasztatlan, a gondolkodást előrelendíteni hivatott, rövid választ kínálok; ha sikerül értelmes vitát generálnom vele, elértem a célom.

marabu1.jpg

Kis mozgalomtörténet: Egy ígéretes évtized után drogpolitika a szakma ellenében

Kis mozgalomtörténet: Egy ígéretes évtized után drogpolitika a szakma ellenében

Tíz évvel ezelőtt talán senki sem gondolta volna, hogy az állam nagyobb erőfeszítéseket fog tenni a szociális segítőszervezetek munkájának ellehetetlenítésére és tevékenységük megbélyegzésére, mint az új kihívások szakszerű kezelésére. Vajon mivel haragították magukra a szakmai szervezetek a kormányt? Hogyan történhetett meg, hogy a pártok átfogó támogatása alatt ígéretesen fejlődő magyar drogpolitika szereplői egyik pillanatról a másikra a kormány ellenségévé váltak és komplex programok nyújtása helyett az életben maradásért küzdenek?

kismozg-drog-cimlapkep.jpg

Porcelánelefánt injekcióstűkkel. Egy kép a TASZ által készített, Szoba a Nyolcban című filmből.

Az értelmi fogyatékos és autista emberek szexuális bántalmazása sokkal súlyosabb, mint gondoltuk

Az értelmi fogyatékos és autista emberek szexuális bántalmazása sokkal súlyosabb, mint gondoltuk

A fogyatékos emberek szexualitása ma is tabu, pedig fogyatékos nők és a férfiak még inkább ki vannak szolgáltatva a partnerüktől elszenvedett erőszaknak. Michelle McCarthy brit kutatónővel (Tizard Centre, University of Kent) egy nemrégiben zárult brit kutatás eredményein túl arról is beszélgettünk, milyen módon juthatna közelebb a súlyos és elhallgatott probléma kezeléséhez az itthoni ellátó rendszer.

pillangokisasszony.jpg

Orbán háborúja: félamatőrök migránsok ellen

Orbán háborúja: félamatőrök migránsok ellen

Orbán Viktor imád háborúzni és most hadsereget is szeretne ehhez. Harcol Brüsszel ellen, csatázik a mitikus nagyságúra fújt Soros Györggyel, illetve az általa pénzelt idegen "ügynökökkel”, a háttérhatalommal, és még arra is jut ereje, hogy feltartóztassa az Európára törő migránsokat. Ennyi év kormányzás után világos, hogy a beígért konszolidáció sosem jön el, a Habony-stáb, a „gondolatminisztérium” újra és újra szállítja a rendszer fennmaradásához elengedhetetlen ellenségképet.

kepkivagas_4.PNG

2017: az év, amikor Orbán benyal a multiknak

2017: az év, amikor Orbán benyal a multiknak

Az Orbán kormány jobboldali populizmusa a 2010-es kormányváltás után nem volt mentes a multi-ellenes felhangoktól. A parlamenti többség (a saját szájízére formálva) megszavazta a jobbára baloldali pozícióból multiellenes LMP „plázastop” törvényjavaslatát, amely a nagy külföldi cégek kiskereskedelmi terjeszkedésének igyekezett gátat szabni. Az ágazati különadók bevezetését (2012-2013) is a „multik elleni fellépés – az emberek védelme” retorikai elem kísérte (bankadó, kiskereskedelmi adó, közműadó, energiaadó, stb. részletes elemzésüket lásd itt). A rezsicsökkentési program (2013-2014) sem nélkülözte a kizsákmányoló multik (energiacégek) elleni „harc” motívumát, és a „vasárnapi munkavégzés tilalma” (közismertebb nevén vasárnapi boltzár mögött is a külföldi tulajdonú kiskereskedelmi láncok hátrányos helyzetbe szorításának kormányzati szándéka állt. Lehetne még hosszan sorolni az elmúlt évek eseményeit és történéseit. Tény, hogy a 2010 utáni Fidesz-KDNP kormányok nem éppen a barátságos arcukat mutatták a multik felé. Legalábbis egyes multik felé.

orban6.jpg

Bölcsődéből vitte el a gyámhatóság az egyedülálló anya gyerekét, miközben albérletet keresett

Bölcsődéből vitte el a gyámhatóság az egyedülálló anya gyerekét, miközben albérletet keresett

Bosch Erzsébet egyedülálló édesanya. Alig egy hete a gyámhatóság kérésére 20 hónapos kislányát bölcsődébe íratta. Tartott tőle, hogy ha így tesz, gyermekét kiemelik a családból, vagyis elveszik tőle és nevelőszülőkhöz kerül. Ám végül mégis engedett a kérésnek. 2017. január 17-én, kedden reggel is bevitte a bölcsődébe a kislányát. Majd elment albérletet keresni. Nem sokkal később a XVIII. kerületi gyámhivatalból hívták: gyermeke ideiglenes elhelyezéssel nevelőszülőkhöz került.

blog1_1.jpg

A szegények szemébe röhögnek – és még csak nem is szégyellik

A szegények szemébe röhögnek – és még csak nem is szégyellik

Tudta? A családosoknak most van lehetőségük egy kicsit élni. Bizony, lélegezzen fel mindenki, szép visszajelzések érkeznek folyamatosan a Nagycsaládosok Országos Egyesületéhez, a kormány családbarát intézkedéseinek üdvös hatására végre családhoz méltó életet élhet minden család. Ja, és a segélyhívások száma gyakorlatilag megszűnt. Aha, persze. Kár, hogy nem mondanak igazat.

szegenysegbfa9a48a-e975-4d0c-a26f-f0905e67e362-800x533.jpg