A liberálfasiszta erőszak mítosza

A liberálfasiszta erőszak mítosza

Az amerikai fajvédők és neonácik charlottesville-i demonstrációja és Heather Heyer halála nyomán a nemzetközi jobboldal Donald Trumptól Németh Szilárdig harsogta a világos és egyértelmű üzenetet: mindkét fél hibás. Az erőszakos – és mint láttuk: gyilkos – szélsőjobboldal (alt right), a faji felsőbbrendűség hívei nem kevésbé, mint az ellenük tüntető, ámde szintúgy erőszakos, provokatív, bujtogató baloldal, mely saját világnézetét akarja erőszakosan a „békés többségre” kényszeríteni. E tekintetben olyanok, akár azok, akik ellen tüntetnek: liberálfasiszták.

598f5987dda4c8de208b4567.jpg

Képzeljünk el egy olyan választási rendszert, amiben nem az oligarchák, hanem a nép akarata számít!

Képzeljünk el egy olyan választási rendszert, amiben nem az oligarchák, hanem a nép akarata számít!

Hamarosan indul Gulyás Mártonék Közös Ország mozgalma, ahol az elképzelések szerint a pártokkal közösen egy új választási rendszer alapjait akarják kidolgozni. A Momentum már közzé is tette reformjavaslatát. Korábban én is utaltam arra egy cikkben, hogy  a kampány és pártfinanszírozás rendszerét át kellene alakítani. Most le is írom, hogyan. Radikálisan.dmoha20140406002-1500_1.png

Tényleg nem érdekli az ügyészséget, hogy 2010-ben választási csalás történt?

Tényleg nem érdekli az ügyészséget, hogy 2010-ben választási csalás történt?

Pár hete, miután a Fidesz megszavazta alkotmányellenesen, hogy korlátozza a pártok köztéri plakátolását, arra hivatkozva, hogy Simicska Lajos kedvezményt adott a Jobbiknak, kiderült, hogy 2010-ben Simicska Lajos sokkal durvább kedvezményt adott a Fidesznek, mint most a Jobbiknak. Ezt a kedvezményt pedig a Fidesz nem vallotta be a 2010-es ÁSZ-jelentésben. Sőt, az egész plakátbérlés kimaradt belőle.

simicska-orban.jpg

JámborAndrás 2017. 08. 17. Tovább →
A magyar szakszervezeti mozgalom talán utolsó esélye

A magyar szakszervezeti mozgalom talán utolsó esélye

A rendszerváltást követően a hazai gazdasági viszonyokat lanyhuló dolgozói érdekképviselet, szerves módon gyengülő szakszervezeti mozgalom jellemezte. A természetes leépülés oka egyrészt a „kommunista” rezsim szakszervezeti struktúrájának szervetlenségéből (kiüresedett szakszervezeti mozgalom az állampárt ölelő karjában) és a gazdasági – munkapiaci helyzetből (termelés visszaesése, növekvő munkanélküliség) fakadt. A nem hozzáértő vezetés – miért is lett volna, hiszen korábban nem kellett valódi érdekvédelmi vezetőként működnie –, és a vezetők egy részének különalkui (személyes jólétük, egzisztenciális biztonságuk érdekében) ugyancsak hozzájárult a szakszervezetek erodálódásához.
52000_1.jpg

Kipróbáltuk, és meg voltunk elégedve az orvosi kender hatásaival!

Kipróbáltuk, és meg voltunk elégedve az orvosi kender hatásaival!

Szerte a világon, így Európában is sorra döntögetik a tabukat, és legalizálják a már bizonyíthatóan gyógyhatású orvosi kendert: néhány hete épp a lengyelek szavazták meg. Itthon viszont néhány hete ismét meghurcoltak egy gyógyíthatatlan beteget, aki tüneteit illegális, de gyógyhatású kenderrel enyhíti. Honnan az ellenszenv, és mi a hazai szakorvosok gyakorlata? Miközben egyre izgalmasabb válaszokat kaptam a kérdéseimre, egyúttal ki is próbáltam az EU nagy részén, így hazánkban is legális orvosi „kenderolajat”. 2017-08-14_5.png

Magyarországot képviselik, a Külügy titkolja őket, az LMP perel

Magyarországot képviselik, a Külügy titkolja őket, az LMP perel

Beperli az LMP a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, mert közérdekű adatigénylésük ellenére nem kapták meg a tiszteletbeli konzulok (tb-konzul) szakmai életrajzait. A Külügy arra hivatkozott elutasításában, hogy a tb-konzulokkal nem létesül kormányzati jogviszony, ezért életrajzuk személyes adatnak minősül. Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője szerint viszont ez nincs rendben, és szeretné, ha átláthatóbb lenne, hogy kik is a tb-konzulok. Megfontolandó gondolat, mert magyarországi tb-konzulok körül volt egy-két botrány, legutóbb akkor, amikor kiderült, hogy Jordánia képviselője hozta össze a terroristákkal üzletelő Pharaont Orbán Viktorral.

6ubtkijr81hgqhuys.jpeg

Benépesíti-e egyedül a Momentum Orbán elnéptelenedett pusztáját?

Benépesíti-e egyedül a Momentum Orbán elnéptelenedett pusztáját?

A Momentum küldöttgyűlése döntött: a párt senkivel sem működik együtt a 2018-as választásokon. Nem lesz közös lista, és egyéni jelöltek szintjén sem kooperálnak másokkal. Nem csupán a DK-val és az MSZP-vel, hanem az úgynevezett Új Pólus pártjaival sem. Bár ahogy korábban az LMP-nél, most is sokan úgy értelmezik, az egyedül indulás egyenértékű a Fidesz mellé való beállással, ez nem biztos, hogy így van. A kérdés az, hogy a Momentum lehetséges szavazói elégedettek lesznek-e ezzel a döntéssel.

14727933_b9efe5fcd5ad6f8d4de1b37aa6aead04_t.jpg

Végleg kiherélték a Mediaworks által bekebelezett napilapokat

Végleg kiherélték a Mediaworks által bekebelezett napilapokat

Nem vert túlságosan nagy hullámokat az a hír, hogy pénteken a Mediaworks tulajdonában álló, megyei lapokat kiadó Pannon Lapok Társasága (PLT) megvált több megyei napilap csúcsvezetőjétől. Pedig a hír egy már jóval korábban elindult folyamat végét jelzi, s különösen érdekes annak fényében hogy a kormány környezetéhez tartozó médiavállalkozások éppen a napokban kebelezik be a regionális lappiacon tevékenykedő utolsó két, többé kevésbé független kiadóvállalat megyei napilapjait.

00386036.jpeg

Jár-e mindenkinek választójog? - Kritikai Alapozó

Jár-e mindenkinek választójog? - Kritikai Alapozó

Nagy vihart kavart nemrég a Jobbik felvetése, miszerint el kellene venni a szavazati jogot az iskolázatlan állampolgároktól. Sokak számára ez a felvetés ésszerűnek hangzik: miért kapjon olyasvalaki is beleszólást a közügyekbe, aki például nem tud olvasni, következésképpen nem lehet túl tájékozott a magyar és nemzetközi politika és gazdaság témaköreiben? Nem mintha bármi bajunk lenne ezekkel az emberekkel, de tájékozatlanok lévén kisebb eséllyel hoznak jó döntést, mint mi többiek, akik legalább néha olvasunk híreket. Megállja a helyét ez az érvelés?

ka-valasztojog-2.jpg