Finkelstein elment, de az öröksége itt maradt

Finkelstein elment, de az öröksége itt maradt

Szombaton elment Arthur Finkelstein. A meleg házasságban élő, zsidó republikánus politikai tanácsadó, a gyűlöletkampányok nagymestere, Orbán Viktor és Benjamin Nethanjahu tanácsadója. Egy ember elment, örülni ennek akkor sem érdemes, ha teljességgel szemben állunk mindennel, amit Finkelstein képviselt és átadott legjobb magyar tanítványainak: Habonynak, Orbánnak és a többieknek. Már csak azért sem érdemes örülni, mert az öröksége itt marad.

finkelstein.jpg

Kinek járjanak segélyek? - Kritikai Alapozó

Kinek járjanak segélyek? - Kritikai Alapozó

Sokan gondolják, hogy a társadalmat sújtó megannyi probléma – szegénység, egyenlőtlenségek stb. – megoldásában központi szerepe kell, hogy legyen a jóléti újraelosztásnak, azaz olyan intézkedéseknek, amelyek keretein belül az állam a társadalom bizonyos javait egyszerűen szétosztja a lakosság közt. Az újraelosztásnak ma is számos elterjedt módja létezik, például munkanélküli segély vagy családi pótlék de az újraelosztás egy rendszere lehet a feltétel nélküli alapjövedelem vagy bizonyos szolgáltatások – egészségügy, oktatás – ingyenessé tétele is.

ka-segely-2.jpg

A rendszerváltás kudarca ma már másképp is elmesélhető – 25 éves a Csurka-dolgozat

A rendszerváltás kudarca ma már másképp is elmesélhető – 25 éves a Csurka-dolgozat

Éppen 25 évvel ezelőtt, 1992. augusztus 20-án jelent meg Csurka István Néhány gondolat a rendszerváltozás két esztendeje és az MDF új programja kapcsán című írása. A dolgozat a rendszerváltás utáni magyar történelem egyik legellentmondásosabb, hosszú távú (negatív) politikai hatásait tekintve pedig egyik legerősebb szövege. A fékevesztett összeesküvés-elméletekben, félrevezető politikai párhuzamokban (IMF=Vörös hadsereg – ismerős?), durva antiszemitizmusban és antidemokratikus, autoriter felhívásokban („…bármilyen erő igénybevétele meg van engedve…”) tobzódó dolgozatot olvasva nehéz nem a Nemzeti Együttműködés Rendszerére mint Csurka megvalósult álmára asszociálni.  De ennél sokkal érdekesebb lehet a dolgozatnak egy jövő felé tekintő olvasata, értelmezése.

image_2_4.jpg

Sztrájkhullám Szerbiában: a külföldi tőke feneketlen kútja

Sztrájkhullám Szerbiában: a külföldi tőke feneketlen kútja

A Szerb Kormány egész gazdaságpolitikája két feltételezésen alapul, mind a kettő hamis. Először is, hogy a munkaerőpiacon fennálló problémákat hazai beruházásokkal nem lehet orvosolni, másodszor pedig, hogy a külföldi tőke bevonzásának legmegfelelőbb módja a munka árának leszorítása és a munkajogokra intézett csapások. Az első figyelmen kívül hagyja a munkanélküliség szerkezetét, ami a belföldi kutatások szerint minden iskolai végzettségből és szakmai képességből elegendő tartalékkal rendelkezik ahhoz, hogy a munkaerőpiac jelenlegi problémáira választ adjon; a második eltekint afölött a tény fölött, hogy a külföldi tőke, mely valójában éppenséggel hazafelé áramlik, nem képes varázsütésre megoldani a vánszorgó szerb gazdaság problémáit.
samostalni-sindikat-fas.jpg

Egy drága órán többet bukhat egy politikus, mint a közpénzlopáson

Egy drága órán többet bukhat egy politikus, mint a közpénzlopáson

A megyei lapok piacának letarolása mellett kevesebb figyelmet kapott, hogy a Bors is kormányközelbe került, miután július végén Andy Vajna megvette a Lapcom kiadót. Az üzlettel az egyik legolvasottabb tabloiddal bővült a kormányhoz köthető bulvárportfólió, ami 2015 óta soha nem látott méretűre növekedett. Érdemes megnézni, hogy miért és mire használja a Fidesz a médiája ezen részét.

hirlap.jpg

A liberálfasiszta erőszak mítosza

A liberálfasiszta erőszak mítosza

Az amerikai fajvédők és neonácik charlottesville-i demonstrációja és Heather Heyer halála nyomán a nemzetközi jobboldal Donald Trumptól Németh Szilárdig harsogta a világos és egyértelmű üzenetet: mindkét fél hibás. Az erőszakos – és mint láttuk: gyilkos – szélsőjobboldal (alt right), a faji felsőbbrendűség hívei nem kevésbé, mint az ellenük tüntető, ámde szintúgy erőszakos, provokatív, bujtogató baloldal, mely saját világnézetét akarja erőszakosan a „békés többségre” kényszeríteni. E tekintetben olyanok, akár azok, akik ellen tüntetnek: liberálfasiszták.

598f5987dda4c8de208b4567.jpg

Képzeljünk el egy olyan választási rendszert, amiben nem az oligarchák, hanem a nép akarata számít!

Képzeljünk el egy olyan választási rendszert, amiben nem az oligarchák, hanem a nép akarata számít!

Hamarosan indul Gulyás Mártonék Közös Ország mozgalma, ahol az elképzelések szerint a pártokkal közösen egy új választási rendszer alapjait akarják kidolgozni. A Momentum már közzé is tette reformjavaslatát. Korábban én is utaltam arra egy cikkben, hogy  a kampány és pártfinanszírozás rendszerét át kellene alakítani. Most le is írom, hogyan. Radikálisan.dmoha20140406002-1500_1.png

Tényleg nem érdekli az ügyészséget, hogy 2010-ben választási csalás történt?

Tényleg nem érdekli az ügyészséget, hogy 2010-ben választási csalás történt?

Pár hete, miután a Fidesz megszavazta alkotmányellenesen, hogy korlátozza a pártok köztéri plakátolását, arra hivatkozva, hogy Simicska Lajos kedvezményt adott a Jobbiknak, kiderült, hogy 2010-ben Simicska Lajos sokkal durvább kedvezményt adott a Fidesznek, mint most a Jobbiknak. Ezt a kedvezményt pedig a Fidesz nem vallotta be a 2010-es ÁSZ-jelentésben. Sőt, az egész plakátbérlés kimaradt belőle.

simicska-orban.jpg

JámborAndrás 2017. 08. 17. Tovább →